Osnovan 1960. godine
  • 1
  • Aktualno

Otvoren stalni postav Gradskog muzeja Drniš

Gradski muzej Drniš neraskidivo je vezan uz Ivana Meštrovića (1883.-1962.), velikoga umjetnika rodom iz Otavica, pitoresknog sela uz Petrovo polje. Meštrovićeva donacija omogućila je stvaranje muzeja, Meštrovićeva 100. obljetnica rođenja bila je povod za uređenje prvoga stalnoga postava, a 140. obljetnica za dovršetak novoga suvremenog stalnog postava.

Kad smo započeli s projektom činilo se da radovi traju predugo, da je posla previše i da se dovršetak ne nazire. No, sudbina je očito htjela da muzej i dalje svoje bitne obljetnice broji zajedno s našim Meštrom.

Hvala svim kolegama i suradnicima koji su bili uz nas, našem malom krugu velikih ljudi zahvaljujući kojima smo nakon desetogodišnjega truda uspjeli svima predstaviti naš novi stalni postav!

Nastavi čitati

Otvorena izložba "Meštrovićevi dani - izložba suvremenog hrvatskog kiparstva"

Povodom obilježavanja 140. obljetnice rođenja velikog umjetnika Ivana Meštrovića Gradski muzej Drniš je organizirao izložbu "Meštrovićevi dani - izložba suvremenog hrvatskog kiparstva" u muzeju koji je osnovan upravo zahvaljujući našem Meštru i njegovoj donaciji prijatelju Nikoli Adžiji.

Meštrović se velikodušno odužio rodnome kraju na početnom vjetru u leđa koji mu je pružen tijekom školovanja oplemenivši ga svojim djelima, a na nama je da prikladno vrednujemo darovano.

Veličinu Meštrovića snažno osjećaju i kipari mlade generacije što se na najizravniji način očituje u njihovim djelima odabranima za drnišku izložbu u sklopu projekta Meštrovićevi dani.

Nastavi čitati

Otvorena izložba "Precima i potomcima SAMOUKI KIPAR PETAR MEŠTROVIĆ"

Povodom Međunarodnoga dana muzeja u Gradskom muzeju Drniš otvorena je izložba pod nazivom "Precima i potomcima SAMOUKI KIPAR PETAR MEŠTROVIĆ".

Petar Meštrović samouki je kipar iz Otavica, unuk Martina koji je bio brat Mate Meštrovića (oca Ivana Meštrovića). U obitelji Meštrović kiparski gen je sveprisutan što pokazuje i dojmljiv Petrov opus. Premda nije imao priliku školovati se u području umjetnosti, svoje slobodno vrijeme posvetio je oblikovanju raznih ljudskih i životinjskih figura, pretežno u drvu. Stvorio je svoj svojstven umjetnički stil blizak stilu hrvatskoga naivnog kiparstva.

Nastavi čitati

Obilježen Međunarodni dan muzeja

Nismo mogli bolje proslaviti Međunarodni dan muzeja nego uz rasplesano predavanje koje je održala Kulturno-umjetnička udruga Miljevci učenicima trećih i četvrtih razreda O. Š. Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša.

Hvala svim članovim KUU Miljevci koji su djeci približili narodnu baštinu detaljno objašnjavajući dijelove narodne nošnje te demonstriranjem triju tipova narodnoga plesa - kola.

Djeca su pažljivo slušala, a potom su najodvažniji među njima i zaplesali. Koliko su uživali tijekom učenja osnovnih koraka kola možete vidjeti OVDJE i OVDJE.

Nastavi čitati

Otvorena izložba "Liječenje i ljekarnici na drniškom prostoru"

Izložba obuhvaća povijesni pregled razvoja liječništva i metoda liječenja. Poseban dio posvećen je ostavštini dr. Filipa Davidovića Marušića koji je gotovo čitav radni vijek proveo na drniškome području. Na otvorenju izložbe bit će predstavljen katalog te popratna zabavna knjižica osmišljena za djecu nižih uzrasta.

Autor izložbe je Davor Gaurina, ravnatelj muzeja.

Svi posjetitelji na ulazu moraju predočiti vrijedeću COVID potvrdu ili negativan test koji ne smije biti stariji od 48 sati. Od COVID potvrda su izuzeta djeca i mladi do 18 godina.

Nastavi čitati

Otvoreno za posjetitelje: 08:00 - 10:30 i 11:30 - 14 sati (ponedjeljak - petak)Stručno vodstvoGrupni posjetiMuzejska trgovinaFotografiranje uz dozvolu kustosa