Osnovan 1960. godine
  • 1

Otvorena izložba fotografija: "Drniš OBJEKTIV(NO)"

Otvorili smo izložbu "Drniš OBJEKTIV(NO)" i predstavili popratni katalog.

Izložba je nastala kao plod suradnje GMD-a, Foto kluba Šibenik i Foto kluba Knin te drniških zaljubljenika u fotografiju, a obuhvaća 29 fotografija od 17 autora. Autorica izložbe je viša kustosica Antonia Tomić, autor kataloga Mićo Samardžija koji je ujedno i predsjednik Foto kluba Knin.

U izložbu nas je uveo ranatelj muzeja Davor Gaurina, nakon njega je Željko Krnčević kao predsjednik Foto kluba Šibenik rekao nekoliko riječi o samome projektu suradnje te je pozvao drniške fotografe da se aktiviraju i osnuju vlastiti klub kako bi tako udruženi mogli dalje graditi drnišku fotografsku scenu. Nešto više o motivaciji za stvaranje ove fotografske izložbe rekla je autorica istaknuvši brojne amatere na drniškome području koji se uspješno bave fotografijom i koji zaslužuju platformu na kojoj će moći pokazati svoje radove. Iskazala je nadu da će ova izložba dati temelje za stvaranje tradicije redovite godišnje foto-izložbe u Gradskom muzeju Drniš.

Kroz izložbu je ispričana priča o Drnišu i njegovoj okolici viđena očima fotografa, a naziv je nastao kroz igru riječi "objektiv" i "objektivno". Svaka priča pričana bilo kojim medijem ima veliku dozu subjektivnosti, tako i fotografska priča, ali fotografski objektiv nužno posreduje u prenošenju određene količine objektivnosti koja je imanentna fotografiji kao mediju. Fotografija u sebi spaja umjetnički čin te dokumentarnost koja zamrzava prizor u određenome trenutku vremena i ostavlja u naslijeđe budućim generacijama. I ove fotografije postat će dio bogate muzejske zbirke fotografija kao trag vremena i čuvar baštine.

Izložba ostaje otvorena do 11. prosinca 2020. godine, a može se posjetiti radnim danom u redovno radno vrijeme muzeja.

Otvoreno za posjetitelje: 08:00 - 10:30 i 11:30 - 14 sati (ponedjeljak - petak)Stručno vodstvoGrupni posjetiMuzejska trgovinaFotografiranje uz dozvolu kustosa