Osnovan 1960. godine
  • 1

Otvorena izložba "Precima i potomcima SAMOUKI KIPAR PETAR MEŠTROVIĆ"

Povodom Međunarodnoga dana muzeja u Gradskom muzeju Drniš otvorena je izložba pod nazivom "Precima i potomcima SAMOUKI KIPAR PETAR MEŠTROVIĆ".

Petar Meštrović samouki je kipar iz Otavica, unuk Martina koji je bio brat Mate Meštrovića (oca Ivana Meštrovića). U obitelji Meštrović kiparski gen je sveprisutan što pokazuje i dojmljiv Petrov opus. Premda nije imao priliku školovati se u području umjetnosti, svoje slobodno vrijeme posvetio je oblikovanju raznih ljudskih i životinjskih figura, pretežno u drvu. Stvorio je svoj svojstven umjetnički stil blizak stilu hrvatskoga naivnog kiparstva.

Izložene skulpture nastale su u razdoblju od 1999. do 2019. godine. Većinom su izrađene od drva oraha a prevladava ljudska figura. Uglavnom likovi iz autorove obitelji ili vezani uz religijske teme. Izložba je nastala u suradnji drniškog muzeja i Etnografskog muzeja iz Splita a potpisuje je dr.sc. Branka Vojnović Traživuk koja se i obratila mnogobrojnim posjetiteljima koji su došli na otvorenje.

Iz Gradskog muzeja Drniš najavljuju kako je ova izložba uvod u program obilježavanja 140. obljetnice rođenja našega velikog kipara Ivana Meštrovića.

Izložba je otvorena do 9. lipnja 2023. godine.

Otvoreno za posjetitelje: 08:00 - 10:30 i 11:30 - 14 sati (ponedjeljak - petak)

Cjenik

  • Pojedinačno - 4 €
  • Grupe (10 i više osoba) - 3 €
  • Djeca i umirovljenici - 2 €Stručno vodstvoGrupni posjetiMuzejska trgovinaFotografiranje uz dozvolu kustosa